Zi de sarbatoare, Inaltarea Domnului.

O zi de importanta deosebita in traditia romaneasca. Astazi romanii sarbatoresc Inaltarea Domnului, cunoscuta in popor inca din vechime „ispasul” si in fiecare an, dupa cele 40 de zile de la Invierea Domnului, ne bucuram atunci cand folosim forma de salut „Hristos s-a Inaltat!” iar credinciosii raspund cu „Adevarat s-a Inaltat!”
Bucuria si starea sufleteasca difera de la om la om, insa constientizarea si importanta, fac cu acest prilej o zi a bucuriei si starilor de impacare cu noi insine dar si cu celelalte persoane din jurul nostru!
Bacaul se mandreste avand in centrul orasului, catedrala, care asa cum stim, se oglindeste sub hramul „Inaltarea Domnului”. Mai multe alte locase de cult sunt cele care astazi praznuiesc in tot judetul Bacau, aceasta mare sarbatoare pentru ortodoxie!
Este un prilej de constientizare a valorilor spirituale. Faptul ca si noi oamenii renastem de fiecare data, indeosebi cand suntem incercati de greutatile cotidiene, mai mult sau mai putin, importanta fiind forma de constientizare si recunoasterea. Ceaa mai veche mentiune despre sarbatoarea Inaltarii Domnului o gasim la Eusebiu din Cezareea, in lucrarea „Despre sarbatoarea Pastilor”, compusa in anul 332. Din aceasta lucrare reiese ca Inaltarea Domnului era sarbatorita in acea vreme odata cu Rusaliile, la 50 de zile de la Invierea lui Hristos. Spre sfarsitul secolului al IV lea, inceputul secolului V, sarbatoarea Inaltarii s-a despartit de cea a Pogorarii Sfantului Duh, fiind praznuita in a 40-a zi dupa Inviere, data care va ramane stabilita pentru totdeauna in calendarul bisericesc.
Ramane doar sa spunem cum pelerinii au un prilej de inaltare spirituala si acces catre introspectie simtamintelor si constientizarea propriei identitati spirituale. Echipa Euro Tv Bacau va transmite pe acesta cale tuturor telespectatorilor nostri, atat cei care ne receptionati prin cablu dar si utilizatorii on-line: Hristos s-a Inaltat!

Lasă un răspuns