Sfintii Imparati Constantin si Elena.

Taina si puterea Sfintei Cruci are directa legatura cu sarbatoarea pe care noi o praznuim in fiecare an la data de 21 Mai! Sfintii Imparati Constantin si Elena, pentru ca simbolizeaza semnul central al religiei crestine.
Sfantului Imparat Constantin i s-a aratat pe cerul amiezii semnul Crucii spre biruinta (In hoc signo vinces – “Intru acest semn vei invinge”), in pragul infruntarii cu paganul Maxentiu, iar Sfinta Elena, mama sa, a descoperit la Ierusalim Crucea pe care Mantuitorul a fost rastignit. Sfanta Imparateasa Elena a trecut la Domnul la anul 327, putin dupa intoarcerea de la Ierusalim, iar Sfantul Imparat Constantin in 337, dupa 31 de ani de domnie.
Se cunoaste din istorie dar se stie prea putin, ca Imparatul Constantin cel Mare, nu numai ca a devenit protectorul crestinilor, el insusi a fost eliberatorul acestora! Legenda spune ca dupa ce Imparatul Constantin a avut in vis in care i s-a aratat crucea lui Hristos pe cer sub forma unor stele luminoase si deasupra ei spunea ca acel semn va invinge. Hristos i-a spus că îl va birui pe împăratul Ma­xenţiu – care se purta rău cu creştinii – dacă va însemna ostaşii cu acel semn. Când s-a trezit, împăratul a ordonat ca pe coifurile şi pe armele soldaţilor să fie făcut semnul crucii şi monograma lui Iisus Hristos. Cu o armată de 20.000 de soldaţi a învins oastea de 150.000 a lui Maxenţiu.
Imparatul Constantin le-a restituit averile creştinilor surgiuniti şi a creat cadru legal pentru a fi îngrijiţi bătrânii, orfanii şi săracii, a dat legi care întăreau căsă­to­ria şi pedepseau adulterul şi violul, a in­terzis practica uciderii copiilor, care era una răspândită printre romanii păgâni în sacrificiile către zei.

Lasă un răspuns