Un altfel de editorial „economie si iarmaroc printre picaturi”

Cand cineva isi manifesta dorinta, posibil ca ulterior sa se nasca temerile. De ce? Pentru ca este simplu, psihologia ne explica si pentru aceasta exista! O alta ramura, nascuta din acesta, ne poate duce cu gandul catre, sociologie. Si totusi nu trebuie sa fii mare sociolog sau psiholog sa constientizezi tot ceea ce se intampla in jurul tau. Pentru ca totul este simplu. Timpul aduce relativitatea. Lumea se mobilizeaza, intr-o directie mai buna sau mai rea. Asa cum picaturile curg din inaltul cerurilor. Cine stie daca or fi mai multe? Dar galaxii mai exista. Important este ca se mobilizeaza, insa nimeni nu cunoaste directia. Pentru ca metalul debusoleaza busola. Este suficienta o bucatica de metal si totul urmeaza sa fie deturnat. Directionarea care nu se manifesta, atunci cand se impune, poate opri si ploaia in loc. Adica, intr-un cuvant, acum apar norii, pentru ca in urmatoarele minute sau ore, pamantul sa nu fie stropit cu apa vitala din care cu totii ne hranim.
Si uite asa, mai mult sau mai putin ne dam seama ca toate picaturile unite, nu se converg intotdeauna intr-o directie dorita sub impuls, care sa fie definita printr-un scop. Mai mult sau mai putin. Asa ca, daca ne reantoarcem la Bobalna, pe vremea strabunilor, ori ceea ce se intampla acum, picaturile isi pot modifica directiile in functie de ploaie. Dar cea mai importanta trasatura dominanta, este bataia vantului. Pentru ca cine insufla, imprastie ploaia, intr-o directie sau cealalta, la fel ca picaturile batute de vant.
Si cum vantul insufla, directioneaza si dicteaza de cele mai multe ori, picaturile isi au mersul lor. Mai multe sau mai putine, metaforic, acestea se cuantifica intr-un scop, ideal, pe care apa il stropeste, cultiva si creste. Pentru ca fara apa si “lighioile ne mor”.
Dar printre picaturi si mii de dorinte, la care societatea romaneasca inca mai spera, faptul ca isi vor gasi solutiile in altii. Parca prea mult conbustibil consumat, prea multe locuri de parcare blocate, prea multi oameni in week-end mobilizati mai bine ca intr-o zi de lucru, in contextul in care angajatorii se chinuie de luni bune sa isi gaseasca pe piata muncii angajati.
Prea mult tam tam, pentru nimic. Oranduirea va fi aceiasi. Conducerea la fel. Nimeni nu va putea aduce o noua forta de munca. Generatia viitoare de pe urma carora va trebui sa ne luam pensiile, importa in continuare comportamentul smartphone, tipicar de acum, devenit obisnuinta. Daca la modul acesta ar fi organizata o zi lucratoare de munca, atat de meticuloasa, cu siguranta societatea romaneasca va avea mai mult de castigat prin achizitii, micile si marile afaceri. Nu ar mai fi sugutate de gaurile negre, care zac apasatoare pe constiintele oamenilor, impovarati. Ca au bani sa isi achite ratele sau nu. Ca au ce sa aduca mai bun, catre copiii lor sau nu. Dar pe cine mai intereseaza? Totul este privit ca o afacere. Simplista la prima vedere, costisitoare daca privim dincolo de aparente. Dar ce mai conteaza o zi de lucru in ierarhia unui final de saptamana, mult mai cheltuitor decat o zi normala de lucru?
Economie sau nu? Omul, tot o fiinta devoratoare, este atunci cand merge pe consum, pentru ca economia este formata din buget si taxe care trebuiesc achitate la timp. Si totusi? Se mai gandeste cineva la profit in tara aceasta?
Concluza: Prin banii statului, de fapt ai nostri. Prin taxele platite de fiecare cetatean sau angajator in parte. Prin toate fortele mobilizate maine ca intr-o zi de iarmaroc,pentru ca tot este Sambata. Asistam neputinciosi la o afacere esuata din start si o noua nota de plata pe care statul va trebui sa o acopere prin munca contribuabililor. Pentru a acoperi noi cheltuieli, roboruri si deseori sonoruri. Pentru ca in Romania, claxonatul in marele orase este interzis.
Motorina, autocare, fortele de ordine, mobilizare, muncitori care ridica schele si care in zilele de sarbatoare ar putea fi platiti dublu. Zic analistii ca ne costa cam mult. Si daca maine va ploua? Se va repeta istoria? Atunci o noua “investitie” perdanta? Cu siguranta va fi o noua zi reconfigurata.

J.B.

Lasă un răspuns