sursa foto: ISUJ Bacau

ISUJ Bacau, a efectuat exercițiu de testare Planul Roșu de Intervenție pe E85

„Exerciţiu pentru antrenarea structurilor de intervenţie în cazul producerii unui accident rutier pe E85, comuna Nicolae Bălcescu

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Mr. CONSTANTIN ENE” al Judeţului Bacău a efectuat Joi, 21 Iunie a.c. un exerciţiu pentru antrenarea structurilor de intervenție cu tema producerea unui accident rutier pe E 85, comuna Nicolae Bălcescu.
Desfășurarea exercițiului s-a făcut după un scenariu dinainte stabilit, care a avut mai multe situații specifice. Pentru rezolvarea acestora, au fost implicate un număr impresionant de forțe și mijloace din cadrul I.S.U.J. Bacău. Totodată, au fost mobilizate și forțe și mijloace aparținând Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bacău, Grupării Mobile de Jandarmi Bacău, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău, Agenția pentru Protecția Mediului Bacău, Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Bacău, Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Nicolae Bălcescu, Serviciul de Ambulanţă Judeţean și Crucea Roșie România – Filiala Bacău.
Conform scenariului, în data de 21 iunie 2018, la ora 11:00, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Mr. CONSTANTIN ENE” al Judeţului Bacău a fost anunţat, prin Sistemul Unic de Apeluri de Urgenţă 112, despre faptul că o autocisternă încărcată cu clor, care se deplasa pe Drumul European E 85, pe raza comunei Nicolae Bălcescu, a intrat în coliziune cu un autocar. În urma impactului, autocisterna s-a răsturnat, conducătorul auto și pasagerul fiind încarcerați. Unul dintre dispozitivele de siguranţă ale autocisternei a cedat, existând pericolul scurgerii de clor în mediul înconjurător. De asemenea, cei 20 de pasageri ai autocarului au suferit diferite traumatisme.
Imediat, s-a luat măsura alertării pentru intervenție a Detaşamentului de Pompieri Bacău și anunțarea Serviciul Voluntar pentru Situaţii de urgenţă al localității Nicolae Bălcescu. De asemenea, s-a solicitat activarea Planului Roşu de Intervenţie. În urma acestei solicitări prefectul județului Bacău dispune activarea Planului Roşu de Intervenţie, mobilizarea forţelor de intervenţie la faţa locului, precum și pregătirea Spitalului Judeţean Bacău pentru primirea victimelor.
Astfel, la locul evenimentului, au sosit forțe și mijloace din cadrul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Bacău, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bacău, Grupării Mobile de Jandarmi Bacău, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău, Agenția pentru Protecția Mediului Bacău, Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Bacău și Crucii Roşii România – Filiala Bacău.
Odată cu sosirea forțelor de intervenție la fața locului, comandantul intervenţiei a dispus deplasarea la locul intervenţiei a Punctul Medical Avansat din cadrul Detaşamentului de Pompieri Bacău, precum și solicitarea în sprijin a forţelor din cadrul detașamentelor de pompieri Onești și Moinești.
Exerciţiul a avut drept scop, antrenarea forţelor participante pentru protecţia populaţiei şi bunurilor materiale – pentru a evita sau diminua pierderile de vieţi omeneşti şi pagubele de bunuri sau valori materiale. De asemenea, prin intermediul acestei simulări, s-a urmărit însuşirea misiunilor şi atribuţiunilor ce le revin structurilor participante, verificarea modului de cooperare între structurile de intervenţie, testarea Planului Roşu de Intervenție al judeţului Bacău și aplicarea procedurii de triaj. Totodată, s-a urmărit și modul de derulare a operaţiunilor de intervenţie în condiţii de siguranţă, precum şi reducerea timpilor operativi de intervenţie.” conform sursei, Pagina de Facebook ISUJ Bacau.

Lasă un răspuns