Interventia omului asupra naturii si dezastrul de la Slanic Moldova

In ultimele zile, datorita ploilor torentiale, apa a ajuns sa faca ravagii in mai multe comunitati rurale si nu numai, din judetul Bacau.
Slanic Moldova, una dintre cele mai afectate zone, in care este vizibila interventia omului asupra ecositemului, s-a confruntat cu situatii fara precedent. Daca in prima parte a zilei de ieri, dupa prima ploaie torentiala, primarul orasului Gheorghe Baciu, a declarat pentru Mediafax, „Avem peste 45 de locuinţe inundate efectiv, multe curţi, 9 poduri şi podeţe avariate, blocate practic, avem 7 maşini luate de apă, foarte multe diguri de protecţie grav avariate, ce pun în pericol foarte multe case, inclusiv un bloc de locuinţe în staţiunea Slănic Moldova. Avem întrerupte utilităţile, referitor la curentul electric sperăm ca, până diseară, să putem da drumul în staţiune la acesta. Şi gazul a fost întrerupt pentru o porţiune din oraş”. In a doua parte a zilei de 28 Iunie a.c. al doilea eveniment au marcat locuitorii din zona datorita cantitatii mari de apa si aluviunilor aduse. Vorbim despre copaci adusi de ape, alunecari de teren, poze suprinse de oamenii si a caror sursa o mentionam si in articolul nostru si le multumim pe aceasta cale.
Comentariile, comunitatii bacauane au fost pe masura evenimentului care au produs pentru unii pagube materiale, pentru altii adevarate traume, a fost urgie.
Sursa reteaua de socializare, facebook:
„Poate ne trezim oameni buni și nu îi mai lăsăm să ne fure pădurile. În alte țări nu ai voie să te atingi de copaci și noi? Noi permitem să ne nenorocească agoniseala de o viață. Of!”
„Problema e ca tot oameni din zona respectiva si din toată Romania au pus mana pe drujbe pt o suta doua de euro primiti de la Austriac au facut ravagii in padurile din tara Acum le da pe nas Euroii sa cheme Austriacul”
„Exploatări forestiere este una, defrișare abuzivă pe scară largă este alta…”
Oamenii si comunitatea bacauana dar si locuitorii din Slanic Moldova, au fraternizat si au fost alaturi de oamenii aflati in nevoie. Asa cum au reusit fiecare sa se manifeste, nu putem trage decat o singura concluzie: cu bani fara bani, cu functii fara functii, sanatosi sau bolnavi, nu trebuie sa uitam ca natura nu glumeste si nu ne intreaba cine suntem atunci cand dezastrele ne iau prin suprindere.
Autoritatile nu au nici o putere in fata naturii si factorii decizionali, politicieni sau nu. Implicarea omului a produs suferinta in caminele, casele,

gospodariile si comunitatile unor semeni de ai lor.

Lasă un răspuns