Copii strazii – constientizare si rolul comunitatii

De cate ori ne-am gandit ca atunci cand mergem pe strada si intalnim persoane defavorizate, copii strazii si nu numai, bagam mana in buzunar sau in portofelele noastre pentru a face un “bine”. Ce se intampla de fapt si care este realitatea acestui bine? O putem constientiza cu totii daca am privi, am medita dincolo de acest aspect. Pentru unii este un simplu gest de intrajutorare, altii o fac din egocentrism, poate ca nici nu constientizeaza dar majoritatea din mila. Daca am detie cunostinte despre adevaratele consecinte, dincolo de tot acest fenomen social, am medita probabil mai mult fiecare, de doua ori inainte de a actiona.
Cati dintre noi stiu ca o echipa de specialisti psihologi, asistenti sociali, coordonatori de adaposturi, lucreaza zilnic pentru a conduce spre drumul reabilitarii, copii strazii? Deseori acestia provin din familii destabilizate sau din medii in care fenomenul existentei zilnice in strada este ereditar, este privit ca ceva normal. Mediul greoi si appasator din care provin, exemplifica de cele mai multe ori personalitatea si caracterul manipulatoriu, care de cele mai multe ori exista in spatele celor care coordoneaza si dirijeaza acest fenomen, cersetoria din plina strada. Insa acesti copii au nevoi. Copii strazii asa cum sunt catalogati de societatea zilelor noastre, trebuiesc reabilitati in institutiile specializate care le confera adapost, siguranta, hrana stabilitate si un amplu proiect de regasire, pentru ca nu imi pot permite sa folosesc termenul reabilitare.
Am intalnit in ultima mea vizita la un adapost din cadrul DGASCP Bacau, acei copii care doresc sa merga la scoala si sa invete! Sunt poate mult mai hotarati decat multi dintre noi in lupta lor de supravietuire. Care doresc sa se bucure de conditii normale de viata. Carora le place sa se joace in aer liber si sa picteze atunci cand conditiile meteo nu tine cu noi. Carora intr-un cuvant, ei se definesc ca nu doresc sa cerseasca sau sa fie asa cum ii eticheteaza societatea dupa sabloane: copii ai strazii. Copii care au atata vointa incat upta pentru libertatea lor de la cea mai frageda varsta. Si cel mai superb moment, a fost intalnirea cu A.E. in varsta de 3 ani. Ii place sa recite poezii, sa picteze si sa evolueze alaturi de ceilalti copii. “Acasa am vazut cum tata a dat cu parul pe spinare la mama” a declarat aceasta cu gandul la papusa din camera ei, intr-un nou adapost. Ei bine, in contextul in care parintii, care la randul lor au un istoric asemanator, si ii trimite cu intentie pe strada, cum este mai bine sa reactionam? Noi cei care reprezentam comunitatea? Sa scoatem din buzunar acel banut, pe care noi consideram in subiectivismul nostru ca ii vor ajuta? Sau sa constientizam efectele unei virtuti care nu este virtute.
Ar trebui sa ne dea de gandit ca acesti copii cresc si au nevoie de interventia specializata, tocmai pentru a nu ne regasi o data cu trecerea timpului si sa ramanem stupefiati, atunci cand acei copii minori, cand i-am ajutat in trecut din compasiune, mila, emotii. Peste ani poate ajunge sa manifeste acel comportament antisocial care ar putea sa ne lezeze emotional sau chiar fizic. O data ce vom constientiza acest aspect, noi comunitatea suntem cu un pas inainte catre evolutie. Suntem pe un drum bun. Dar oare cati dintre noi reusesc sa constientizeze acest fenomen social?
Cati dintre noi cunoastem faptul ca echipele specializate se confrunta cu situatii de admolestare verbala, jigniri, amenintari fizice din partea adultilor care aduc copii strazii in situatia acesta in mod intentionat? Cati dintre noi cunoastem cat de complexa este munca de reabilitare, consiliere psihologica care este facuta pentru a aduce la lumina copii strazii de sub efectele substantelor nocive, ale alcoolului si dependentelor indiferent de natura lor? Si cati dintre noi cunoastem ca dincolo de psihologul si asistentul social se afla tot un om? Parte a unei comunitati, care de cele mai multe ori se confrunta ca si noi cu rigorile vietii cotidiene si cu privatiunile vremurilor noastre.
Pentru ca luna August la nivel national, este dedicata copiilor strazii, ar trebui sa reflectam inca o data asupra consecintelor, atunci cand ducem mana catre buzunar pentru a oferi un ban, un bun sau o bomboana.

J.B.

Lasă un răspuns